21 de Juliol de 2019

24/01/2019

Arrenca a la Bisbal el primer workshop del programa europeu COOP’ART de foment de l’artesania

Avui i demà, divendres, la Bisbal d’Empordà acull el primer workshop del programa europeu COOP’ART EFA 2019/16 amb una seixantena de participants. Així, durant dos dies se celebren diverses sessions tècniques entre els socis participants al projecte, així com també trobades d’intercanvi entre artesans d’ambdós costats de la frontera. Hi assisteixen els 14 socis del projecte i també tots aquelles persones artesanes del territori interessades en participar-hi.

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del workshop a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà. Lluís Sais, alcalde de la Bisbal d’Empordà i President del Patronat del Terracotta Museu, ha donat la benvinguda als assistents i s’ha mostrat satisfet de poder acollir el primer workshop del projecte. «Celebrem aquest projecte transversal que uneix diferents territoris i fomenta l’artesania des d’un punt de vista sostenible», ha explicat Sais. L’alcalde també ha volgut convidat als assistents a descobrir perquè la Bisbal es considera la capital de la ceràmica: «El Terracotta Museu és la petita joia de la Bisbal i hi podeu descobrir la tradició artesana del municipi».

Seguidament, Isaac Albert i Agut, diputat delegat de Comerç de la Diputació de Barcelona, ha declarat que és un plaer col·laborar-hi des de la Diputació de Barcelona, que dona servei a un total de 311 municipis. «Treballem per desenvolupar un model de comerç de proximitat que doni coherència urbanística als municipis i els aporti estabilitat», ha explicat. Albert també ha volgut fer especial esment en el paper que hi juga la Diputació Barcelona, destacant que hi ha sinergies importants que cal posar en solfa, per tal que hi guanyi l’artesà, el comerç i el territori. «Volem conèixer el que tenim al territori i què és el que hi falta: l’artesania posa en valor el territori i el comerç dels municipis», ha sentenciat el diputat.

També hi ha hagut intervenció de Loïc Gojard, alcalde de Martres-Tolosane, que ha explicat que la Bisbal d’Empordà és un referent pel que fa a la rehabilitació d’una fàbrica del municipi francès. A més, s’ha presentat l’estudi de mercat promogut pel cap de files del projecte, la Chambre Régionale de Métiers et de l’Artisanat Occitanie / Pyrenées-Mediterranée), sobre la temàtica dels oficis artístics com a vector d’atractiu turístic d’un territori. Per acabar d’arrodonir el tret de sotida, l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà també ha acollit la presentació dels estudis específics desenvolupats pels diferents socis: l’Ajuntament de la Bisbal ha exposat un estudi de models de fires de ceràmica. A la tarda, es preveu que s’organitzin grups per tal de reflexionar sobre una estratègia comuna de valorització de l’artesanat artístic en relació al turisme.

Demà, divendres, serà quan se celebrarà el segon comitè directiu del projecte. Durant aquesta sessió es repassarà l’estat d’avenç del projecte per accions, pressupost, resultats i indicadors, així com a nivell administratiu. Paral·lelament, també es farà una trobada entre professionals de l’artesania: les empreses franceses podran conèixer les persones artesanes de la Bisbal. També s’organitzarà una presentació de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, una visita a un taller de ceràmica bisbalenc i una visita al Terracotta Museu. Es pot consultar tota la programació a través del web de l’Ajuntament de la Bisbal. 

COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per tal de fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA de cooperació territorial. També es pretén millorar el potencial artístic i econòmic de les empreses d’artesania i desenvolupar el patrimoni cultural i l’atractivitat turística dels territoris. És, doncs, un projecte creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus. Així, els objectius de la iniciativa és impulsar una estratègia compartida.

El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Projecte cofinançat pel FEDER


Comparteix
Ajuntament de La Bisbal d'Empordà
 
Casa Consistorial
Plaça del Castell 10
17100 - La Bisbal d'Empordà 
Tel: 972 640 975 / 972 640 976
Fax: 972 643 186
Horari d'atenció al públic: De dilluns a divendres de 9 a 14 hores
 
Torre Maria
Àrees de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local
c/Aigüeta, 17
17100 - la Bisbal d'Empordà
Tel: 972 646 806
Oficina de Turisme
Tel: 972 645 500

Oficina de Turisme
c/Aigüeta, 17
Tel: 972 645 500

Castell Palau
Oficina de Turisme
Pl.Castell, s/n
17100 - La Bisbal d'Empordà
Tel: 972 645 166
 
El Mundial
Àrea de Cultura, Oficina de Català, Aula de dibuix, Escola de Música i Biblioteca Municipal
c/Estació, 2-10
17100 - la Bisbal d'Empordà
Tel: 972 642 593

Biblioteca Lluïsa Duran
c/ Agustí Font, 28
17100 - La Bisbal d'Empordà
Tel: 972 64 21 79
 
Escoles Velles
Àrees d'Ensenyament, Joventut i Acció Social i Ciutadania, Casal de Joves i Aula d'Adults
c/1 d'octubre de 2017, 16-24  17100 - la Bisbal d'Empordà
Tel. Ensenyament:  972 646 737
Tel. Joventut: 617558990
Tel. Acció Social i Ciutadania: 972 646 737 (ext. 4)
 
Pavelló Municipal
Àrea d'Esports
Avinguda Mas Clarà,1-21 
17100 - la Bisbal d'Empordà
Tel: 972 642 198
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies