Bisbalenques i bisbalencs: van decidir en què calia invertir 140.000€
Requisits de les propostes
Havien de ser d’un import màxim de 140.000€ en total
- Havien de ser sobre:
- Havien de ser d’interès general per a la Bisbal
- Havien de ser sostenibles
On es podia participar i trobar tota la informació
A les sessió presencial
A la plataforma online
A l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà
CALENDARI DEL PROCÉS PARTICIPATIU
Fase informativa:
30/01/18 sessió informativa a la la Biblioteca Lluïsa Duran
16/02/18 assembla participativa a la plaça Major
Del 01/02/18 al 16/02/18 període per fer propostes
Fase de debat:
04/03/18 publicació de llista amb totes les propostes
Del 04/03 al 06/03 període per debatre, reflexionar i prioritzar propostes
06/03 sessió general de debat i priorització a la Biblioteca Lluïsa Duran
07/03 publicació de la llista amb les propostes finalistes
Del 11/03 al 24/03/19 període de votacions
15/03 i 22/03 sessions de votació presencial a peu de carrer
Fase de retorn:
25/03/19 sessió de retorn i presentació de resultats: a les 20 h a la Biblioteca Lluïsa Duran
La Biblioteca Lluïsa Duran va acollir la sessió de retorn que va presentar uns resultats ben clars: les propostes guanyadores d’enguany han estat refer les voreres, la construcció d’uns WC públics al centre de la Bisbal i l’adequació del circuit urbà de la ‘volta del xiprer’. Així van culminar els Pressupostos Participatius 2019 i cada vegada més bisbalenques i bisbalencs hi diuen la seva. Després de 14 dies de votació, un total de 803 bisbalencs i bisbalenques majors de 16 anys hi han dit la seva (dels quals 18 han estat declarats nuls). «La participació ciutadana requereix pedagogia i perseverança i la Bisbal segueix incrementant els resultats de participació, procés a procés», va declarar visiblement satisfet el regidor de Participació, Josep Maria Castells.
I és que la participació ha estat un 9 % d’un total de 8.928 persones votants autoritzades: hi ha hagut un increment de 90 vots en comparació a l’any passat. I és que als pressupostos participatius anteriors van haver-hi 713 vots: l’increment, doncs, ha estat del 12,62 % en termes absoluts (quantitat de vots) i d’un 11,11 % en termes relatius. Es poden consultar totes les dades a través d'aquest informe detallat.
Una de les novetats d’aquest procés participatiu ha estat el sistema de votació: s’han fet dues categories de propostes, les de més de 40.000 euros i les de menys. Aquesta metodologia s’ha implantat partint de l’anàlisi dels anteriors processos participatius amb la voluntat que d’aquest en sorgeixi una gran inversió, a més de les menors. Així doncs, d’una banda, la Bisbal es podia votar una proposta de les vuit amb un cost estimat de més de 40.000 euros. En aquesta categoria la proposta clarament guanyadora ha estat la de millores en voreres (valorada en 100.000 euros), que ha obtingut un total de 220 vots. Cal tenir present que aquesta partida se sumarà als 200.000 euros que els pressupostos municipals d’enguany ja havia reservat per aquesta qüestió i s’invertiran un total de 300.000 euros en millorar les voreres bisbalenques.
De l’altra, es podien votar 4 propostes de les 21 de 40.000 euros o menys que han quedat finalistes, encara que la suma de les propostes escollides excedís aquest import. Aquí els vots han quedat notablement més repartit -i l’equip de govern pren nota dels resultats-, però la primera proposta guanyadora són: la construcció d’uns WC públics al centre de la Bisbal (valorat en 25.000 euros), que ha obtingut 223 vots. Com que en aquesta categoria s’hi havien reservat 40.000 euros, també es podrà dur a terme la segona proposta més votada (214 vots): l’adequació del circuit urbà de la ‘volta del xiprer’ –tan concorreguda per bisbalencs i bisbalencs- amb bancs i llum, valorada en 15.000 euros.
La Bisbal d'Empordà culmina així el procés participatiu a través del qual la ciutadania ha decidit en què cal invertir una part dels pressupostos municipals. Tal com ja s'ha fet els darrers anys, ha estat un procediment per facilitar la incidència dels ciutadans en projectes públics. A través d’aquest exercici de democràcia participativa, els ciutadans han tingut veu i vot per escollir on destinar –i com repartir- els 140.000 euros que el consistori atorgarà al pressupost participatiu. Les propostes escollides enguany aniran vinculades a la partida d’inversions dels pressupostos municipals del 2019. La partida destinada a la participació enguany ha estat notòriament superior que l’any passat, quan el consistori hi va destinar 95.000 euros.
El procés participatiu ha tornat a venir motivat per l’equip de govern de l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà amb la finalitat de definir els projectes que es podran escollir. L’objectiu final de la participació ciutadana segueix essent la implicació i la corresponsabilització de tots els agents en la construcció compartida d’allò públic.
*Aquest procés participatiu ha estat subvencionat econòmicament per la Diputació de Girona.